משיבים מים מותפלים לכנרת
מדובר בתוכנית לאומית של חברת "מקורות" שמטרתה להזרים מים לימת הכנרת כדי לשלוט במפלס שלה. במסגרת הפרויקט נעשה בצפון רצף של חפירות בדיקה והצלה. את העבודות ביצעו עובדי מחוז גליל מזרחי, בראשם הארכיאולוג ד"ר חיים ממליה, ארכיאולוג הנפה. הסיבה לכך היא שתוואי הצינור שעובר מעיילבון לנחל צלמות חוצה אתרי עתיקות וחורבות רבים:
- חורבת אל-אסעד – בחפירה, שפורסמה החודש ברעש תקשורתי, מתגלים מבנים בעלי אופי ביצורי מהתקופה ההלניסטית ומתקופת הברזל, וכן שרידי ישוב מתקופת הברונזה. מזרחית למבנים אלו נחשף מכלול שחלקו בנוי וחלקו חצוב בתת הקרקע מהתקופה הרומית-ביזנטית, ובתוכו גם מקווה טהרה וממצאים קטנים ובהם כלי מידה מאבן המעידים על אוכלוסייה יהודית ששמרה על טהרה. את החפירה, שעוד נשמע עליה רבות, מנהלת ד"ר אמאני אבו חמיד.
- מערך מגדלי שדה ומתקנים חקלאיים שנחשפו בהובלתה של רשא נמוז
- חורבת סבן הממוקמת בשוליים של אתר גדול מהתקופה הרומית, בו רב הנסתר על הגלוי, נחפרו שרידים שהם חלק מהעורף החקלאי. החפירה מתנהלת בהובלתו של עבלאללה מוקארי.
- חפירות בדיקה באזור טחנות קמח בעיקול נחל צלמון תחתון – בהובלתה של אניה קליינר
ביקור חברי סיעת "תקווה חדשה" בחפירה בעין קשתות בגולן
בחודש מאי התקיים סיור של חברי הסיע "תקווה חדשה", ביניהם השרים גדעון סער, זאב אלקין, יועז הנדל, צביקה האוזר ויפעת שאשא-ביטון באתר המורשת עין קשתות. את הסיור העביר צביקי בדיחי, ארכיאולוג נפת הגולן. במהלך הסור הוא הציג את מוקדי האתר: המעיין ובית הכנסת ואת השימור שנעשה באתר, הטיפול בפריטים הארכיאולוגיים הרבים שנמצאו שם ובהמשך פיתוח המוקדים השונים, בדגש על קירוי בית הכנסת.
בביקור עלה גם נושא המיזם החינוכי שמתקיים זו כבר השנה השביעית. נכון להיום לוקחים בו חלק תלמידים מאזור הגולן, אבל הוא צפוי להתרחב ולכלול גם פעילות של אוכלוסיות נוספות: קבוצות "תגלית", קבוצות תיירותיות אחרות ועוד. השרים התעניינו, שאלו שאלות וכולנו מקווים שהפרויקט ימשיך להתרחב.
עתיקות כרמיאל והחווה החינוכית בעיר בפרק חדש בפודקאסט "ארץ חדשה"
גלעד צינמון, ארכיאולוג מחוז גליל מערבי התארח בפודקאסט "ארץ עתיקה" של אלחו סנצ'ס. בראיון הוא סיפר על האתרים הקדומים של כרמיאל ועל הפרויקטים שמתהלים כרגע בעיר, במיוחד אלו שמוביל המרכז החינוכי בחווה החקלאית בעיר.
ניתן להאזין לפרק זה ולפרקים אחרים בפודקאסט כאן.
"גרזן מקור ברווז" נחשף בפיקוח ארכיאולוגי
אנדרי קוזלוב, מפקח הרשות, שם לב לחפץ ירקרק שמבצבץ בין האבנים באזור העבודות מצפן לקיבוץ עין השופט, כשהוא ניגש לבדוק במה מדובר, התברר שמדובר ב-"גרזן מקור ברווז" (Duck bill axe). גרזנים אלה עשויים מברונזה ומתוארכים לראשית תקופת הברונזה התיכונה. בארץ נמצאו כלים דומים במערכות קבורה.
במצרים מופיע גרזן מאותו דגם בציור קיר בקבר בני חסן. הגרזן נמצא במצב שלם, ועורר ברשות התלהבות רבה. יש לציין כי במקום מציאת הגרזן זוהה בעבר גל קבורה גדול (אתר מס' 112 במפת דליה, י. עולמי 1981:70). כל הכבוד לאלכס קוזלוב, שבעתיד גם יפרסם את הממצא!