דברים שרואים מכאן – לא רואים משם

דברים שרואים מכאן – לא רואים משם

עשרות מפקחים "צעירים" וותיקים יותר שמהווים את דור העתיד של רשות העתיקות, נשלפו לאחרונה מהשטח לטובת קורסי הכשרה ארגוניים. המטרה: חשיפה לפעילות הרשות ממבט-על, היכרות עם עמיתים ממרחבים אחרים, קבלת כלים מקצועיים וצידה לדרך

עשרות מפקחים שנקלטו אל שורות הארגון בשנים האחרונות, יצאו באחרונה למסע לימוד אשר שלף אותם מהעבודה השגרתית בשטח וחשף אותם לרשות העתיקות ולעשייה שלה, על כל תחומיה.
"הבנו, שצריך לחבר את העובדים לכל העשייה הארכיאולוגית עשות יישור קו לטובת התמקצעות ותחושת המחוברות לארגון וכן לפתוח בפנים צוהר לעתידם המקצועי. בין אם הם עובדים ברשות כמה שנים, ובין אם הם עובדים חדשים  מספרת מורן שבתאי, אשר פיתחה את הקורס יחד עם ד"ר יובל ברוך, סמנכ"ל הארכיאולוגיה ברשות. "מתבקש, שכל ארכיאולוג וארכיאולוגית יחוו ויכירו את המערכת בצורה מסודרת, וכמובן – את תהליך העבודה עם כל היחידות, כמובן שהתאמנו את תכני הקורסים לפי משך זמן עבודתם ברשות".

קורס מפקחים "צעירים". צילום: שי הקשר
קורס מפקחים מתקדם. צילום: אבי פרץ

לא רק בכיתה

לצד המפגשים העיוניים, המשתתפים יצאו לשטח, ביקרו בחפירות גדולות וקיבלו 'טעימות' מעשיות מפעילות האירגון. "בתכנון הקורס נכנסנו לנעליהם של המפקחים וחשבנו מה יכול להעשיר אותם ומה חשוב שישמעו ויקבלו. הקורס אפשר העמקה בתכני התפקיד היום-יומי, תוך חידוד הנקודות החשובות וחשיפה לכלים טכנולוגים מתקדמים, אומר ד"ר ברוך.

בחפירת יבנה, הדגימו ענת רסיוק ושרה טל ממרחב דרום עבודת פיקוח על עבודת כלי מכאני וזיהוי עתיקות בחתך. לאחר מכן, הציגו ד"ר חי אשכנזי, אלכס ויגמן וליאת ויינבלום דרכים לשילוב טכנולוגיה בחפירה – מפוטוגרמטריה, דרך עבודה עם מערכת דנ"א, עבודה עם רחפן בשטח, גיאואינפורמטיקה ועוד.

ביום השטח הירושלמי, שהחל בחפירת חניון גבעתי בעיר דוד, קיבלו המשתלמים הסבר על כל שלבי עבודת הארכיאולוגים בהדרכת ד"ר יפתח שלו מהרשות ואפרת בוצר מאונ' בר אילן. בהמשך, הסביר האדריכל ד"ר רם שואף על תיעוד אדריכלי ושימורי, על עקרונות השימור – וגם  העביר תרגול מדידות מעשי.

אחד מרגעי השיא,  היה סיור "מאחורי הקלעים" בקריה הלאומית לארכיאולוגיה של א"י – אשר רבים מהמפקחים זכו לו בפעם הראשונה.

"רואים את הקופסה הזו? זו תמיד הדוגמה שלי למה שאני קורא "קופסת מוות לממצא ארכיאולוגי," פותח אילן נאור, משמר מעבדת שימור המתכות, את המפגש עם קבוצת המפקחים. בשבילו, זו הזדמנות פז "להכות בברזל בעודו חם" (במעבדת מתכות עסקינן) ולהרביץ במבקרים את עקרונות השימור.
הוא מצביע על קופסה קטנה, שבתוכה נח חץ ברונזה מתפורר. "לעיתים קרובות מגיעים אלינו מהשטח ממצאים שאוחסנו בצורה לא נכונה, דבר שחושף אותם לסכנת בליה. זה הופך את העבודה שלנו להרבה יותר קשה".
בחדר הסמוך, מסר המשמר (האגדי) יוסף בוקנוולד את הדגשים שלו באשר לחשיבות מסירת ממצאים אינדיקטיביים, וכך, בעצם, עברו בסך נציגי יחידות רבים למול קבוצות המשתלמים, כשהם מדברים על ממשקי העבודה המשותפים, מקנים ידע חדש רלוונטי ומתעכבים על נקודות לשיפור מנסיון העבר.

"ההגעה למעבדות היתה חשובה מאוד", אמר לנו אדם ויליאם, מפקח ממרחב מרכז . "זה היה מאיר עיניים, להבין את הצרכים ואת הדרישות של הצוות שמטפל בממצאים אחרי שהם מתגלים בשטח, ולהתרשם והעבודה שנעשית כאן".

"אחד מרגעי השיא של הקורס, היה הסיור בספרייה הענקית לארכיאולוגיה בקריה הלאומית, ובפרט – באגף בו מוחזקים הספרים הנדירים", מספרת הילה הולצמן, מרכזת הקורס לצד עינת קאשי.  "שם, ממש אפשר היה לראות את הסקרנות גדולה בקרב המשתתפים, שביקשו להעמיק וללמוד עוד ועוד".

"מבחינתי, רגעי השיא היו במפגש הבלתי אמצעי עם הממצאים הנדירים, למשל – באגף המטבעות, שם נחשפנו למטבע הזהב הגדול ביותר שנמצא עד כה בעולם העתיק", אומרת עינת קאשי. "באוצרות המדינה נחשפנו לקמיע זהב עתיק מבית שאן ולכתובת בכתב עברי קדום. זו זכות של ממש".

פעם ברשות, תמיד ברשות

"בחשיבה על בניית הקורס, היה לנו חשוב לשלב את מיטב המרצים", אומרת הילה. "כאלה שיש להם המון ידע ואהבה לתחום. היה משמח, לראות את ההתרגשות והנכונות של המרצים לחלוק את הידע, ואת החיבור האישי לתכנים".

"התרגשתי לראות איך לדוגמה  עובד לשעבר ברשות – מומחה גדול בתחומו שהותיר כאן חותם מקצועי, נענה בשמחה להזמנה להגיע ולחלוק מהידע שלו", אומרת עינת. "מחמם את הלב להיווכח שהם עדיין מחוייבים ואוהבים את הארגון. דוגמה לכך היא שחר פוני, אדריכל שימור. לסיור שהעביר, ועסק בפיקוח על ערים היסטוריות, הוא הגיע עם המדים של רשות העתיקות, וזה – למרות שסיים לפני שנתיים. אין ספק שהוא עדיין חלק ממשפחת רשות העתיקות".

הפוגה מהמלחמה

קורסי המפקחים  החדשים התקיים בצל הלחימה. "ביקשנו להקל על המפקחים מהצפון ולהעניק להם הפוגה קטנה מדאגות היום-יום," מספרת קאשי. "ולכן הלנו אותם בירושלים, במטרה לחסוך להם את הנסיעות הארוכות – וגם, לאפשר להם מעט אסקפיזם מהאוירה האינטנסיבית".

וזוהי רק ההתחלה

אחד הרגעים החשובים בקורס המפקחים הצעירים היה הסיכום, שאליו הוזמנו גם ארכיאולוגי  המרחבים. אלה, הגיעו לשמוע מהמשתתפים איך הקורס השפיע עליהם. 'הקורס נתן לנו הרבה יותר ממה שציפינו. גילינו לאילו אפיקים אפשר להתפתח בתוך הארגון, אילו תחומים אפשר להתמחות בהם, וזכינו גם להכיר את הקולגות שלנו – אנשים שאת חלקם אנחנו פוגשים כל יום, אבל לא תמיד זוכים באמת להכיר', סיפר אחד המשתתפים.

בסיומו של הקורס, התקיים טקס סיום, שבו קיבלו המפקחים החדשים תעודות סיום ממנהל הרשות, אלי אסקוזידו. "זו רק ההתחלה," אמר אסקוזידו, בטקס. "הכשרה זו מציידת אתכם לא רק בידע, אלא גם בהבנה של האחריות שלכם לשמור על ההיסטוריה של כולנו."

מעגל סיכום קורס. צילום: שי הקשר

דור העתיד של הארגון

בחודש ינואר התקיים קורס פיקוח ארכיאולוגי למסלול מתקדמים, והפעם – למפקחים בעלי וותק של שנתיים  מכל הארץ ומיחידת השוד.

הקורסים  לא רק הכשירו את המפקחים להיות חלק ממערך הפיקוח של רשות העתיקות, אלא גם הציגו להם את המשמעות האדירה שיש לעבודה שלהם. "הם לא רק בודקים אם הכל תקין – הם שומרים על המורשת של מדינת ישראל, והם חלק מהתהליך הארוך של תיעוד והגנה על ההיסטוריה שלנו, אנחנו מצפים בקוצר רוח לראות אותם מתקדמים ומתפתחים בארגון" סיכמה מורן שבתאי, מנהלת אגף הון אנושי.

דברים שרואים מכאן

אירוע סיכום קורס המפקחים החדשים התקיים בלשכת מנהל הרשות, בנוכחות מנהלי המרחבים. "קיבלנו תמונה רחבה על הארגון – גילינו לאילו אפיקים ניתן להתפתח, באילו תחומים אפשר להתמחות, וזכינו להכיר לעומק את הקולגות שלנו", שיתף אחד המפקחים.
בתום המפגש, קיבלו המפקחים תעודות.

"זו רק ההתחלה", סיכם מנהל הרשות, אלי אסקוזידו. "ההכשרה הזו היא מסר, שאנחנו רואים בכם את דור העתיד של הארגון. אני מקווה שהיא ציידה אתכם לא רק בידע, אלא גם בהבנה של האחריות שלכם, לשמור על ההיסטוריה של כולנו".

ומילה אחרונה: ארגון הקורסים חייב שיתוף פעולה של יחידות רבות בארגון על מנת להבטיח את הצלחתם. מארגני ההשתלמות ביקשו למסור תודה מיוחדת לגב המנהלי הרחב שקיבלו מאגף תפעול וביטחון בראשות ידידה זלינגר – אריה גבריאלי, נריה רובין ונטלי עמיאל, וכן לליאור דהן , ארכיאולוגי המחוזות,  סמיון גנדלר ודייגו ברקן.

מוזמניםם לעיין בעוד בתמונות וזכרונות מחוויות הקורס. צילום: יולי שוורץ

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

twelve − three =