האביב הגיע למרחב צפון: הסתיימו עבודות השימור בכנסייה ביזנטית בנהריה והיא נפתחה לקהל הרחב; אתר חפירות חדש מלמד אותנו על תקופת הברונזה ובכל אלה – מעורבת הקהילה המקומית: מהקטנים ועד הגדולים
הכנסייה הביזנטית בנהריה פתוחה לקהל!
בתום שנתיים של עבודות מאומצות של אנשי המקצוע שלנו, בשיתוף עם הקהילה המקומית ועם עיריית נהריה, אטרקציה תיירותית חדשה נפתחת לביקור הקהל בצפון!
בימים אלו, הסתיימו עבודות השימור של רצפת הכנסייה הביזנטית בנהריה פסיפס צבעוני מרהיב ביופיו. זהו פרויקט של מנהל השימור, מחוז גליל מערבי, והמרכז החינוכי של הרשות, במימון משרד ירושלים ומורשת. לצד העובדים שלנו, פעלה קבוצה מלאת מוטיבציה ומחויבות של מורי דרך מתנדבים מהעיר, שניצלו את הזמן שפינתה להם הקורונה לעשייה משמעותית וערכית. הם לקחו אחריות על ביצוע עבודות גינון וניקיון יסודיים, תיקנו את הגג ואת הסורגים, ועוד. במקביל, החלו לבקר באתר תלמידי בתי ספר מהאזור, ובפרט – התיכון פועל בסמוך. במסגרת הפעילות, הם למדו על מורשת נהריה, והכינו עבודת חקר על אמנות עתיקה בכלל ועל רצפת הפסיפס בפרט. כך, במאמץ משותף והרבה רוח התנדבותית מרחיבת לב, נפתח בלב נהריה אתר מורשת, המציג יצירת אמנות ותרבות עתיקה מרהיבה, ומזמין אליו את תושבי הסביבה, כמו גם מטיילים מכל רחבי הארץ.
פרויקט להנחת קו מים חשף ליד צומת מגידו התיישבות מתקופת הברונזה הקדומה 1ב'
עדויות ראשונות לקיומו של יישוב מתקופת הברונזה הקדומה 1 ב', התגלו לפני כשנתיים בצומת זלפה, ממזרח לצומת מגידו. האתר התגלה במקרה, כשחברת "מקורות" החלה את פרויקט הנחת קו המים באזור.
במהלך החפירות, שמתקיימות מאז עם הפוגות, נחשפו מספר שלבי קיום מתקופה זו, בהם מבנים, ממגורות ושרידי ארכיטקטורה נוספים. בנוסף לכך, נחשפו עדויות לדרך מאוחרת שעברה במקום בתקופה הביזנטית. את החפירות מוביל גרגורי לייפירר, והן תורמות רבות להבנה של פריסת היישובים ותפקודם בתקופה זו.
חושפים את סודות חוקוק
על פרויקט "סודות חוקוק" שמעתם? מדובר בפרויקט שמוביל משנת 2017 מרחב צפון. הפרויקט כולל שיתוף של הציבור הרחב בחפירה באתר ארכיאולוגי ייחודי במטרה לחשוף את הקהילה לארכיאולוגיה ולמורשת.
חורבת חוקוק נמצאת במרחק של כ-6 ק"מ מצפון-מערב לאגם הכנרת, בסמוך לכביש 65. האתר עלה לכותרות בעיקר בזכות בית הכנסת, שנחפר בהובלת פרופ' ג'ודי מגנס ובשיתוף עם שועה קיסילביץ מרשות העתיקות. החפירות, שנמשכות לסירוגין, חושפות פסיפסים מדהימים, יוצאי דופן באיכות ובהשתמרות שלהם.
השנה, מתמקד פרויקט 'סודות חוקוק' בחפירה של מתקנים חקלאיים ומערכת מסתור באתר. את הפעילות מובילים אורי ברגר ואיאד בשאראת, בשיתוף פעולה צמוד עם הקהילה המקומית ובתי ספר מהאזור. הפעילות תימשך עד אמצע מאי, וכל מי שרוצים להצטרף לחפירה, מוזמנים להגיע ולתת יד בשבועיים הקרובים.
בעקבות שביל הסנהדרין. בואו גם אתם לבית יגאל אלון!
החודש התקיים ערב עיון מכובד, שהוקדש לתערוכת "שביל הסנהדרין". התערוכה, שמוצגת בבית יגאל אלון בקיבוץ גינוסר באוצרות של ד"ר עינת עמבר-ערמון, מציגה כ-150 ממצאים, המספרים את סיפורו של היישוב בגליל, ובהם – מוצגת, עד להודעה חדשה, גם האבן המקורית ממגדלא. ערב העיון התקיים במסגרת שיתוף הפעולה עם השותפים שלנו, בהם מכללת "כנרת" ו-"עמיתים לטיולים".
במהלך האירוע התקיימו הרצאות קצרות הקשורות לסיפור התערוכה ולממצאים המוצגים בה. בין המרצים: ד"ר יעל גורין-רוזן, ירדנה אלכסנדר, ד"ר ואליד אטרש, ומרצים נוספים מהאקדמיה. בין המברכים היו פרופ' יהושע שוורץ, יו"ר מועצת רשות העתיקות וד"ר כמיל סארי, מנהל מרחב צפון.
אם טרם ביקרתם בתערוכה, אתם מוזמנים. הכניסה לעובדי הרשות עם עד 4 אורחים – חינם!
זזים במרחב
מרואן מסארווה ממחוז חיפה, התמנה לארכיאולוג נפת נצרת – ברוך הבא אלינו לצפון!
יש גם שינויים בתוך המרחב: עבד אלגני אבראהים מונה לארכיאולוג נפת גליל תחתון מזרחי; יואב צור התמנה לארכיאולוג נפת גליל מזרחי עליון; יובל גור הצטרף לצוות המרכז החינוכי במקום יאיר עמיצור בשביל הסנהדרין. בהצלחה לכולם בתפקידים החדשים!
מה עוד חדש?
האביב כבר כאן, ואיתו שפע של חפירות: חר' אסעד, כפר עבודה פוריה, ואדי חמאם, מרגליות, נחל צלמון, עין שדוד, נין ועוד. בהצלחה והנאה רבה לכל החופרים!
וגם אם אתם לא מהאזור, מוזמנים לבוא לבקר בצפון הירוק, לראות את הנחלים השוצפים (וגם את החפירות) על הדרך – לבקר גם במחוז גליל מערבי, שרק לאחרונה עבר דירה, ושוכן עכשיו בעכו, ברח' שלום הגליל מס' 1.