תגלית מפתיעה ולוהטת בהרי ירושלים וכנס חדש על מרחב רחבת הכותל – עדכוני מרחב ירושלים
החיים עצמם, גרסת ירושלים הקדומה
הארכיאולוגיה של ירושלים הקדומה, ושל אזור רחבת הכותל בפרט, נמצאת בלב העשייה של מרחב ירושלים. חפירות שנערכו במשך שנים ארוכות במנהרות הכותל, בבית שטראוס, בבית הליבה וברחבת הכותל הניבו מחקרים פורצי דרך, עם ממצאים שחשוב שיכירו לא רק מומחים באקדמיה, אלא הציבור הרחב. לצורך זה, ארגן השנה המרחב לראשונה את "כנס חפירות הכותל" שמנגיש את הידע לקהל הרחב: מתעניינים בהיסטוריה וארכיאולוגיה, מורי דרך ועוד. המטרה היא להעשיר את השיח על הכותל – לא רק כמתחם דתי פעיל, אלא כסמל תרבותי.
הכנס הוא יוזמה ברוכה של הארכיאולוגים הצעירים המנהלים את החפירות במתחם, בראשם ברק מוניקנדם-גבעון ותהילה ליברמן. ההרצאות בכנס עסקו ב-"חיים עצמם" של תושבי ירושלים הקדומה: למשל, קוביות משחק רומיות ותפריטי המזון מהתקופה האסלאמית.
חם בהרי ירושלים
כבר תקופה ארוכה, שסיוון מזרחי וג'יימי טיאנו מנהלות חפירות ארכיאולוגיות סמוך למבוא ביתר בהרי ירושלים. גולת הכותרת של החפירה, היא אתר מהתקופה הכלקוליתית, בו נראים מתקנים העשויים טין אדום צרוף מעורב עם קש ואבנים, ומועשרים במינרלי ברזל. המתקנים הם כבשנים, ששימשו לשריפה בטמפרטורות נמוכות, כ-400-500 מעלות. החפירה רק הסתיימה ועיבוד החומרים טרם החל, לכן, הידוע על הנושא יחסית מועט. עם זאת, כבר אפשר לדעת שמדובר בממצא ייחודי לתקופה הכלקוליתית.