מרחב מרכז: פרויקט משותף של הרשות עם צה"ל חשף (מחדש) מנזר עתיק

מרחב מרכז: פרויקט משותף של הרשות עם צה"ל חשף (מחדש) מנזר עתיק

בחודש האחרון חשפו חיילים מחדש מנזר נשים בן כ-1,500 שנים בסמוך לשוהם. זאת, לאחר שחלק קטן מהאתר, המצוי בשטח אש, נפגע בשוגג בידי צה"ל.
הפעילות התקיימה במסגרת יוזמה חינוכית בהובלת רשות העתיקות, במסגרת מיזם "צבא ההגנה לטבע – מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם".

בעקבות פגיעה בחלק קטן מהכנסייה העתיקה בחורבת חני במהלך פעילות צה"ל, יזמה רשות העתיקות, בשיתוף עם צבא ההגנה לטבע, פעילות חינוכית-ערכית , בליווי מדריכים של המרכז החינוכי קהילתי של רשות העתיקות, לחשיפה מחודשת ולניקוי של האתר המרשים. 

מבט על האתר מהאוויר .צילום: עידן יוניש, רשות העתיקות

מבנה המנזר נחפר לפני כ-20 שנה בידי ד"ר עוזי דהרי וד"ר יחיאל זלינגר, ומאז כוסה ולא ניתן היה לראות אותו. עכשיו, בעבודה משותפת עם החיילים נחפר המבנה בן ה-1500 שנה במלואו. בחפירת העבר במנזר, נחשפו שני מבנים, אשר אחד מהם הוא כנסיה המרוצפת בפסיפס צבעוני, שמציג סצנות מן החי והצומח. עוד נמצאו מערכת קבורה תת-קרקעית, חדרי המנזר העיקריים, חדרי התבודדות של נזירות, אולם מבוא בחזית הכנסייה, חדר מבוא ומגדל ובו חדרי מגורים, ומבנה שני – שבו מטבח, אכסניה לצליינים וחדר אוכל.

עיטור ברצפת הפסיפס. התגלה מחדש לאחר 20 שנה. צילום: גלעד שטרן, רשות העתיקות

עדויות מהחפירה הצביעו על כך שהמבנה שימש כמנזר נשים. ד"ר איתן קליין העלה השערה, שמדובר בציון הקבר של חנה, אחת הנביאות המוזכרות בספר שמואל. חנה היתה אישה עקרה, שזכתה בבן אחרי שנדרה נדר למסור אותו עם היוולדו. כנהוג בעת ההיא, הכנסייה נבנתה במקום של קבורת חנה, במטרה לשמר מסורת עתיקה יותר. בחפירת העבר נמצאו כאן קברים של נשים, שכנראה רצו להיקבר קרוב לחנה.

צפו בסירטון על הפרויקט. צילום: יאיר עמיצור, עידן יוניש
עיטור ברצפת הפסיפס. צילום: גלעד שטרן, רשות העתיקות

העבודות באתר. צילום: גלעד שטרן, רשות העתיקות
איסי קורנפלד בהדרכה של החיילים לפני העבודות. צילום גלעד שטרן
העבודות באתר. צילום: גלעד שטרן
הסיפור הופיע בכותרות YNET ופורסם בכלי תקשורת רבים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

5 + five =