עולים לרגל למרחב ירושלים

עולים לרגל למרחב ירושלים

על חפירת הרחוב המדורג שזכתה בפרסים בינלאומיים; הפתעה שהתגלתה בקנקני אגירת היין מתקופת הבית הראשון, ועוד חדשות מעניינות שמגיעות אלינו החודש ממרחב ירושלים

חפירת הרחוב המדורג בעיר דוד

חג הפסח שהסתיים לא מכבר – אחד משלושת הרגלים, הוא הזדמנות נהדרת להפנות זרקור לאחת החפירות הגדולות, המורכבות והחשובות שמבצעים ארכיאולוגים במרחב ירושלים בשנים האחרונות: חפירות הרחוב המדורג בעיר דוד – חפירה המוכרת, בשמה הפופולרי, כ'חפירת רחוב עולי הרגל.'

הרחוב המדורג היה אחד מצירי התנועה העיקריים של ירושלים בתקופת הבית השני. הוא התחיל בבריכת השילוח בדרום, ומשם עלה וטיפס צפונה, לאורך 800 מ', על גבי שלוחת עיר דוד, עד למרגלות הר הבית. החפירה, שמטרתה הסופית – הנגשת המונומנט הארכיאולוגי לציבור הרחב – היא מיזם משותף של הרשות יחד עם עמותת "עיר דוד". זהו פרויקט מורכב, לא רק בהיבט הארכיאולוגי, אלא גם בהיבט ההנדסי שלו – מה שהביא לזכייתו בפרויקטים בינלאומיים.

תודה מיוחדת לצוות החופרים: ארי לוי, נחשון זנטון, ריקי זלוט הר-טוב ושלמה גרינברג, וכן לחופרי העבר בפרויקט: ג'ו עוזיאל, מורן חג'בי, אלי שוקרון ורוני רייך.

הרחוב המדורג בירושלים. צילום: ארי לוי

נכנס וניל, יצא סוד

מחקר משותף של רשות העתיקות ואוניברסיטת תל-אביב חשף לאחרונה ממצא מרתק: בדיקת תכולתם של קנקני אגירה גדולים מתקופת הבית הראשון שנחשפו בחפירות חניון גבעתי ובית שלם בעיר דוד, העלתה כי הקנקנים הכילו לא רק יין, אלא גם שרידי וניל – צמח יוקרתי ונדיר לאותה תקופה, שמקורו בהודו או באפריקה.

המחקר – אותו הובילו מטעם הרשות יפתח שלו, ג'ו עוזיאל ואורטל כלף, פורסם במגזין המדעי החשוב PLOS ONE. בהתאם לכך, הופצה הודעה לעיתונות בעת הסרת אמברגו הפרסום מטעם המגזין. ואולם, דקות אחדות לאחר מכן, ארע פיגוע קשה בבני ברק – דבר שמטבע הדברים, ולמרבה הצער, דחק את המחקר המעניין מראש סדר היום התקשורתי. אבל לכם, לגמרי מגיע לדעת.

ניתן לקרוא על המחקר בכתבה שהתפרסמה באתר Ynet.

הידעתם שאפשר לעשות שירות לאומי ברשות עתיקות?

הכירו את אסתי גרינבוים, מתנדבת שירות לאומי במרכז הארכיאולוגי של מרחב ירושלים. אסתי הגיעה לכאן למשך שנה, והיא מעבירה הדרכות וסדנאות במסגרת פעילויות החינוך השונות במרחב.

אסתי גרינבוים, מתנדבת השירות הלאומי במרחב ירושלים. צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות

ומה הלאה?

מרחב ירושלים ממשיך לחפור באגן הקדוש, במנהרות הכותל, בעיר דוד, בהר ציון, וזאת – כחלק מהפיתוח התיירותי של האזור. מתוכננות גם חפירות שונות ברחבי המרחב; בין השאר, צפויות להתרחב החפירות הארכיאולוגית באזור התעשייה המערבי של בית שמש, שם נחשף יישוב מתקופת הברונזה הקדומה ומהתקופה הכלקוליתית. אנחנו גם מקווים להתחיל את החפירות בחורבת אל-בורג' בירושלים, ולהמשיך לחשוף את הכפר הצלבני, שנחפר חלקית בעבר.