ב-7 באוקטובר ספגו יישובי הדרום מכה קשה, אשר הובילה לפתיחת מערכה שעודנה נמשכת. איך מתמודד מרחב דרום של רשות העתיקות עם המצב? ד"ר עומרי ברזילי משתף ברגעי אי הוודאות הראשונים, באתגרים שעמם מתמודד המרחב, וגם – בנסיון לחזור לשגרה, עד כמה שניתן
"הימים הראשונים של המלחמה היו קשים מאוד. רבים מעמיתינו – עובדי המרחב, גרים בעוטף, באופקים, באשקלון ובסביבה", משתף ד"ר עומרי ברזילי, מנהל מרחב דרום של רשות העתיקות. "חלקם היו נצורים בממ"דים, חלקם היו בקו האש והטילים. דאגנו להם מאוד ושמרנו איתם על קשר כל עוד זה התאפשר.
עקבנו אחר ההתפתחויות, עד שהצליחו לחלץ את אנשינו ואת המשפחות ולהביא אותם למקום בטוח".
"למרחב דרום – ובפרט למחוז אשקלון, יש קשרים טובים והדוקים עם תושבי העוטף", מוסיף עומרי. "בשנה האחרונה קידמנו פרויקטים ארכיאולוגיים רבים עם המועצות שער הנגב, אשכול, וחוף אשקלון. ניהלנו חפירות הצלה לטובת הרחבות ופיתוח בקיבוץ ארז ובשדרות, קידמנו פרוייקט חינוכי בתל מרשן, וחנכנו – יחד עם אוצרות המדינה ומינהל שימור – גן ארכיאולוגי בכפר עזה.
באירוע הקסום שהתקיים בדיוק לפני שנה – בנר שמיני של חנוכה, ציינו תושבי כפר עזה את ההתחדשות והתקומה בבוסתן שבו התרחש טרור העפיפונים.
מי היה מאמין שכעבור שנה, הטרור וההרס יחזרו – ובכזו עוצמה".
הדלקת נר שמיני של חנוכה תשפ"ג עם תושבי כפר עזה
ארכיאולוגיה בחזית
בימים הראשונים של המלחמה התנהלו קרבות קשים בשטח העוטף, ומטחי הרקטות נורו ללא הפוגה. מטבע הדברים במקומותינו, הדבר עורר שאלות גם באשר למצבן של התצוגות הארכיאולוגיות, החשופות לפגיעה.
"גם היום – יותר מחודש וחצי לתוך המערכה, היכולת שלנו לבצע בדיקות מקיפות וסיורים בגזרה עדיין מוגבלת", אומר ד"ר ברזילי. "עם זאת, קיבלנו דיווחים כי התצוגות בכיסופים, בארי ונחל עוז נותרו ללא פגע. אנחנו נמצאים בקשר וקיים שיתוף פעולה מלא עם האוצרות בכל הנוגע לכך. צריך לומר שבנוסף להכרזה הקיימת על העוטף כשטח צבאי סגור וקשיי הגישה לאתרים, אנחנו מתמודדים עם מצבת כח אדם חסרה מכיוון שחלק מהאנשים במילואים, ואחרים – תושבי העוטף, נעקרו זמנית מבתיהם ושוהים במלונות".
"ידוע לנו שהייתה פגיעה בגן הלאומי אשקלון, פגע שם פגז ופרצה שם שרפה בשטח המשלחת האמריקאית. למזלנו, המשרדים שלנו, שנמצאים במקום, לא נפגעו".
"זמן לפרוק את הארגזים"
"כשהמלחמה נכנסה למן שגרה, ונוצרה מראית עין של רגיעה יחסית, התחלנו להתעשת; החבר'ה החלו להגיע למשרדי המרחב והתחלנו לפעול – גם אם בקצב רגוע יותר, מותאם למצב. לא מזמן פינינו את משרדי עומר, כך שנותרו הרבה עבודות של ארגון ופריקת ארגזים במשרד החדש. זה אפשר לנו להתחיל עם משימות רגועות וקולקטיביות, לטפח תחושת אחווה ולרומם את מצב הרוח בימים מלאי חוסר ודאות. מצאנו נחמה וכוח בעבודה משותפת". משתף ד"ר ברזילי.
מוצאים נחמה בהושטת יד לאחרים
בעיתות משבר, בולט עוד יותר כוחה של החמלה האנושית. במרחב דרום נעשו מחוות למפונים במסגרת ארגונית, וגם כפרטים. שרון גל, ראש מטה מרחב דרום ברשות העתיקות, סיפרה על מעשה נדיבות מחמם לב: "אמש הייתה לי הזכות לעשות מעשה קטן של חסד", היא כתבה. "משפחות מפוני המושב יבול, השוהות יחד, פרסמו בקשה לסיוע בקבלת ציוד ידני לכביסה, עד שיוכלו לשוב לבתיהם – זאת, משום שהמקום שבו הם שוהים לא אישר הבאת מכונות כביסה. באמצעות תרומתם הנדיבה של חבריי, עובדי מרחב דרום ברשות העתיקות וחברי היקרים תושבי עומר, רכשנו מתלי כביסה, גיגיות, שרפרפים, חומרי כביסה ועוד. שמחנו לעזור, ולו במעט".
"לנוכח המצוקה הגדולה שעוברת על עם ישראל בימים אלו – ועל הדרום במיוחד, אנחנו מוצאים נחמה בהושטת יד לעזרה" אומרת שרון. "חברי המרחב נרתמים גם עצמאית. ליד המשרד יש חמ"ל מתנדבים שמפעילים את "תחנת ריענון לכוחות הביטחון, דורון אלבז – NEXT ", וכל אחד מגיע לשם בזמנו החופשי, אחרי שעות העבודה להתנדב. חלק מאיתנו מצטרפים עצמאית לקטיף אצל חקלאי העוטף, ועכשיו – ארגנו תרומה קבוצתית: ציוד ופינוקים לאחד הגדודים של עובד המרחב שלנו, להעלאת המורל. כולם תורמים בשמחה וביד נדיבה. מרגש לראות את ההירתמות".
למרות המצב הלא רגיל, הצלחנו לדאוג להעסקת רוב עובדי המרחב אם בחפירות כפועלים, אם בכתיבה, אם בעבודה במשרדים וארגון. אחד הדברים שנאמרו במשרד על ידי הצוות הוא שהחזרה לעבודה והיציאה מהבית היא זו שנתנה להם תקווה.
עם הפנים קדימה: מתאחדים בשיקום
אל מול המצוקה, אזור הדרום פורץ קדימה ומחזיר לאט לאט את העשייה הארכיאולוגית "לאחרונה חידשנו את החפירות, והתמקדנו באזורים שפחות הושפעו מהמלחמה. מרכז הכובד של העבודה שלנו עבר בעיקר לאזורים שממזרח לכביש 40", אומר עומרי. "בתחילה נפתחו חפירות במצד תמר בניהולה של ד"ר דוידה דגן, וד"ר עוזי עד המשיך חפירה בעומר. בהמשך פתחנו חפירות ברהט בניהולה של אלנה קוגן-זהבי, עזוז בניהולו של יגאל רדשקובסקי, דימונה בניהולה של תימנה אדלטין וחורה בניהול של מעין מרגוליס."
עוזי עד, דוידה דגן ומיכל חזן בחפירה בעומר
למרות המחסור בכוח אדם, אזור הדרום מצא כוח במאמצים משותפים. "הצוות המשולב שלנו כולל עובדי רשות העתיקות, מפונים, סטודנטים ובדואים, כולם עובדים כתף אל כתף. אחדות זו לא רק מחזקת חברתית את החברה שלנו, אלא גם מרוממת את רוחנו ומעלה את המורל. אמנם הכל השתנה, אבל היוזמה המתמשכת הזו מציעה מראית עין של שגרה וריפוי השברים", מסכם ד"ר ברזילי.
עבודות שימור במצד תמר יחד עם ילדים מקיבוץ סעד