מה הקשר בין התפילין העתיקים בעולם, למאגיה וכישוף? האם תפילין ומזוזות הם למעשה מעין קמעות? ומה היחסים שבין דת ומאגיה לתרבות היהודית?
אלה חלק מהשאלות בהן עוסקת התערוכה "שמע ישראל", שנפתחה לאחרונה במוזיאון ישראל בירושלים. התערוכה בוחנת את התפילה המוכרת מכולן – "שְׁמַ֖ע יִשְׂרָאֵ֑ל יְהֹוָ֥ה אֱלֹהֵ֖ינוּ יְהֹוָ֥ה אֶחָֽד" (דברים ו 5) מזווית חדשה ומפתיעה – הזווית של המאגיה.
לכבוד התערוכה, רשות העתיקות, באמצעות יחידת המגילות, משאילה למוזיאון ישראל בתי תפילין ויריעות קלף זעירות מלפני אלפיים שנה, תגלו במערות קומראן ובואדי מורבעת.
יריעות התפילין שבתצוגה, כוללות את ארבע הפרשיות המוכרות לנו כיום ("קדש לי כל בכור", "והיה כי יביאך", "שמע ישראל" ו"היה אם שמוע").
לצורך הצגת הפריטים הנדירים, ועל מנת לודא שהם יישמרו, הכינה מעבדת שימור המגילות לתצוגה שתי מערכות שונות של תפילין, וזאת – על מנת שניתן יהיה להחליף ביניהן בבוא הזמן.
הקטעים העדינים מונחים בין שתי שכבות של רשת פוליאסטר, מתוחה במסגרת קרטון נטול חומצה.
הרשתות נתפרות זו לזו סביב כל קטע, והמכלול נאטם במארז ייעודי, כדי להבטיח תנאים מיטביים ויציבים בעת הובלת המגילות והצגתן. במהלך התערוכה, מנוטרים תנאי הלחות והטמפרטורה על בסיס יומי, והחשיפה של המגילות לאור מוגבלת מאוד. לאחר שלושה חודשים, יוסר סט התפילין הראשון מהתערוכה והוא יחזור למחסן המגילות למנוחה של חמש שנים (!), ובמקומו – יותקן בתערוכה הסט השני. מוזמנים לבקר בתערוכה!
אבק כוכבים: עבודות שימור יאפשרו תצפית חדשה במבצר היפהפה בכוכב הירדן
בין הכנרת לבית שאן, שוכן הגן הלאומי כוכב הירדן. האתר מהווה הזדמנות נדירה לבקר במבצר צלבני מרהיב, המתפרס על שטח גדול של כ-15 דונם, ואשר הנוף הנשקף ממנו מרחיב לב.
האתר נותן למבקר תחושה שהוא נמצא אי שם לפני 800 שנה, בארץ הקדושה, בנקודת הזמן של המאבקים בין ממלכת ירושלים הצלבנית וצבאות האיוביים. המבצר, שהוקם במאה ה-12 על ידי המסדר ההוספיטלרי, נחשף ושוחזר במסגרת חפירה ארכיאולוגית, ומהווה את אחד המבצרים המרשימים בארץ.
הקומפלקס ממחיש היטב את הבנייה הצלבנית הצבאית, בהיותו בנוי כ'מבצר בתוך מבצר' ומוקף חפיר, מגדלים, חומות וחלקלקות
בשנים שחלפו מאז החפירות, לא נעשו עבודות שימור בקמרונות ובאולמות שבמרכז המבצר.
זאת, עד לאחרונה, כאשר צוות מנהל שימור – עידו רוזנטל, ג'ון פיטרסון וניר כורם, יצאו לשטח. העבודות בוצעו ביוזמת רשות הטבע והגנים כדי לחזק את השרידים, ובכך – לאפשר למבקרים לעלות לתצפית על האזור מהקומה הראשונה שבמרכז המבצר.
בפרויקט זה, התאמצו המשמרים לתת מענה לצרכי השימור הדחופים של האתר, כמו גם הרצון לאפשר למבקרים תצפית משמעותית מהמקום בו ניצבה הקאפלה.
"מצב ההשתמרות, מורכבות הביצוע והלוגיסטיקה לצד מגבלות התקציב, עודדו אותנו למצוא פתרונות יצירתיים, וצוות השימור מתקדם בקצב מרשים" מוסרים ממנהל השימור.