סתיו גדוש פעילות במרחב צפון

סתיו גדוש פעילות במרחב צפון

חודשיים עמוסי פעילות במרחב הצפון: חפירות חינוכיות, סיורים לקהל הרחב, היכרות מקרוב עם מורשת הארץ, ובעיקר – הרבה כיף!

'כביש 6 של העולם' נחשף מקטע חדש של הדרך הרומית האימפריאלית מעכו לטבריה 

מקטע חדש של הדרך הרומית הקדומה שהובילה מעכו ועד לטבריה, נחשף לאחרונה במסגרת עבודות הפיתוח והחינוך של שביל הסנהדרין, בהובלת רשות העתיקות ובשיתוף משרד ירושלים ומורשת, המועצות המקומיות, ובשיתוף תלמידים.

כחלק מהצורך להעביר במהירות כוחות צבאיים, דואר וסחורות, שנוצר עם התבססות האימפריה הרומית במרחב במאה ה-1 לספירה, החלו הרומאים ביצירת דרכים בארץ ישראל ובסביבתה.  "הסלילה של הדרך הראשית שעברה בין עכו, ציפורי וטבריה, החלה במהלך המאה ה-2 לספירה – בימיו של הקיסר אדריאנוס, הושלמה על ידי ממשיכיו, ולבסוף – שופצה בתקופה הביזנטית", אומרים ד"ר חיים ממליה ודניאל וינברגר, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות.

הדרך הקדומה במבט מלמעלה. צילום מרחפן: אלכס ויגמן
החפירה פורסמה בתקשורת המקומית, ודניאל וינברגר שניהל את החפירה לצד ד"ר חיים ממליה, ייצג אותנו ברדיו. האזינו להקלטה מרדיו קול רגע.

רוחבו של מקטע הדרך החדש הוא כ-8 מ', ואורכו – כ-25 מ'. הדרך מתוחמת ממערב ומזרח באבני שדה גדולות, המסמנות את גבולותיה. במהלך החפירה נמצאו שברי כלי חרס מהתקופה הרומית והביזנטית, כלי מתכת ומטבע, שכנראה מתוארך גם הוא לתקופה הרומית. לדברי סער גנור, ממובילי הפרויקט מטעמנו רשות העתיקות, "בימים אלה, לאחר חפירות אינטנסיביות באתר אושה ופריצת השביל לטבריה, נערכות חפירות נוספות לאורך תוואי שביל הסנהדרין במטרה לחשוף נקודות ענין חדשות ולפתח את התיירות בשביל. בקרוב, יוכלו מטיילי השביל לצעוד בדרך הקדומה, ולהתרשם כיצד נראה 'כביש 6' של העולם העתיק".

עבודות החפירה והפיתוח בשביל הסנהדרין נעשות בהתנדבות, בעיקר בעזרתם של תלמידים, בני נוער ומתנדבים מרחבי הארץ, כחלק מעשייה רחבת היקף של מרחב צפון ברשות העתיקות, בהובלת מנהלת המרכז החינוכי ד"ר עינת עמבר ערמון.

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "שביל הסנהדרין, שבמסגרתו התגלה מקטע הדרך הרומית, הוא מיזם חינוכי-ערכי, המשתף את בני הנוער והקהילה בחפירה ובהקמת השביל.  כך – דרך עבודת הכפיים הידיים והעשייה, מתחבר הציבור אל עברו".

חגיגות סוכות במרחב צפון

מאות אנשים לקחו חלק בפסטיבל המורשת הראשון שהתקיים בס'אגור בהובלת ראפע אבו ריא, הנאא אבו עוקסא ומייסא קוט. המבקרים נהנו מסדנאות יצירה, תערוכה ארכיאולוגית בנושא מלאכות ותעשיות, וכמובן קיבלו הדרכה על הארכיאולוגיה והמורשת של הכפר.

סדנת הכנת פסיפסים בפסטיבל בס'אגור. צילום: אורלי קפ
משתתפי פסטיבל ס'אגור מתגודדים סביב תחנות שהפעיל צוות רשות העתיקות. צילום: אורלי קפ

חגיגה ארכיאולוגית של ממש באושה העתיקה! האתר אירח במהלך החגים כ-150 איש שבאו להנות מחפירה, מסדנת ריקוע, סיורים ועוד, בהובלת מנהלת החפירה הנאא אבו עוקסא וצוות מרכז חינוך צפון.

ההפנינג באושה: צוות רשות העתיקות מוכנים לקלוט את המבקרים. צילום: סער גנור

בבית שערים, לצד הסיורים ועמדת ההסברה, התקיים אירוע יוצא דופן לקהל הרחב: אירוע טקס מעמד 'הקהל'. הטקס הוא זיכרון לטקס ההקהל שנערך בימי קדם בבית המקדש, אחת לשבע שנים, לאחר שנת שמיטה ובחג הסוכות. אז, נהג הציבור לעלות לרגל לבית המקדש, להתכנס יחד ולקרוא בתורה. את האירוע מטעמנו תיעדו והובילו אורלי קפ ודני דותן, בשיתוף פעולה מוצלח עם קהילת שדה יעקב.

בעין קשתות החגיגה נמשכה שלושה ימים, במהלכם הגיעו מאות מבקרים, כדי להשתתף בחפירה עם רועי עסיס ותדהר מואב. המבקרים בהפנינג נהנו מסדנאות, סיורים, הדרכות בעברית ואנגלית ועוד.

צוות מתנדבי אושה. צילום: עינת עמבר-ערמון

בלי לשים לב, הגענו ליום האחרון של החג, איסרו חג סוכות, בו קינחנו עם כנס שביל הסנהדרין. הכנס קם כחלק משיתוף פעולה עם חגי עמיצור מ-"נועם הארץ" (וגם אבא-של).
לקחו בו חלק העובדים המצוינים שלנו ראפע אבו-ריא, ד"ר אמאני אבו-חמיד ואורי ברגר. לאחר הכנס, המבקרים המשיכו לסיורים בתערוכת שביל הסנהדרין, שם הם קיבלו הדרכות ממקור ראשון ממובילי המיזם; יאיר עמיצור באושה, והשני -בהובלתה של ד"ר עינת עמבר-ערמון.

כנסים, חינוך וקהילה

עונת חפירות חדשה נפתחה בחוקוק, בהובלתו של אורי ברגר. בשנת 2017 נחשף באתר בית כנסת מפואר בחפירה בניהולן של רופ ג'ודי מאגנס ושועה קיסילביץ, ומאז מתקיימות ברחבי האתר חפירות שלנו בשיתוף הקהילה. הקבוצות שחופרות באתר מגיעות ממגמות לימודי ארץ ישראל ומאזור הצפון. העניין הרחב שהאתר מייצר, מאפשר לנו לקיים סיורים עם תכנים מגוונים, ובעיקר – להציג הרבה חידושים. גם אתם מוזמנים לבקר!

החפירה בחוקוק. צילום: עינת עמבר-ערמון

סדרת הרצאות חדשה פרי שיתוף פעולה של מוזיאון ארצות המקרא עם רשות העתיקות. זו הסדרה הראשונה מבית 'שביל הסנהדרין הגלילי' שמחזירה את הסנהדרין לירושלים (עד כה התקיימו מגוון סדרות בנושא 'שביל הסנהדרין' והן התעמקו באתרים השונים בגליל).

הפרויקט המשותף עם מוזיאון ארצות המקרא. מוזמנים!

שיתוף פעולה חדש שלנו ברשות העתיקות התקיים עם אתר אמת המים של רגבה. במהלכו התקיימו באתר סיורים, וכן הרצאה מקיפה על אמת המים לעכו בהובלתו של יובל גור.

הסיור באמת המים רגבה. צילום: אורי שיר

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

five × five =