פרויקט שהופך את המחקר הימי ליעיל ובטוח יותר ותצוגה מרשימה מימי הכנענים – עדכוני מנהל ארכיאולוגיה
אחרי 3 שנים, הסתיים לו בהצלחה פרויקט DiveSafe. מטרת הפרויקט, הייתה לפתח טכנולוגיה (המורכבת משילוב בין מערכות קיימות) שתורכב על גבי סקוטר תת-ימי, ותיעל את המחקר ואת בטיחות הצלילה. הסקוטר התת ימי הינו מעין מנוע, הגורר את הצולל מתחת למים (ראו תרשים). על הסקוטר מחברים את הטכנולוגיות השונות בהן נעשה שימוש. כך, ניתן לסמן מיקום בצורה מדוייקת, לבצע פוטוגרמטריה, ועוד.
בנוסף, המערכת כוללת חיישנים שמותקנים בתוך חליפת הצלילה ובמערכת הצלילה, ומתריעים ומיידעים את חוליות הצוללים וצוות הספינה על מצוקה של אחד הצוללים (לא עלינו).
לסקוטר שני יתרונות עיקריים: הוא מאפשר – 1. לסרוק שטחים גדולים ובמהירות 2. ניצול יעיל יותר של בלוני האוויר מתחת למים, משום שהמאמץ המופחת מקטין את צריכת החמצן.
בפרויקט שמומן על ידי האיחוד האירופי בהיקף של כ-1.5 מיליון אירו, לקחו חלק אוניברסיטאות, רשויות, חברות מסחריות ממדינות שונות: איטליה, יוון, מלטה, תורכיה וישראל – באמצעות היחידה לארכיאולוגיה ימית של רשות העתיקות.
במהלך הפרויקט נערכו ניסויים ובדיקות של המערכות בסביבות שונות: אגמים, הים הפתוח, ובמים קרים וחמים. בישראל נערכו ניסויים בנמל קיסריה ובשמורת ראש הנקרה. בגלל מגבלות הקורונה, היחידה הימית הובילה את הניסויים גם במפרץ פורטו קיסרי (Porto Cesareo) שבדרום איטליה. הניסויים נערכו בחודש דצמבר 2021, במים רדודים, ועד לעומק 35 מ' בטמפרטורת מים 17-18 מעלות צלסיוס.
הפרויקט זכה להצלחה גדולה.
יוצאים מהארון (האנתרופואידי) לתצוגה בקיבוץ
בקיבוץ שריד שבצפון, הממוקם בין צומת נהלל לצומת עדשים, נחנכה תצוגה של ממצאים ארכיאולוגיים ומסמכים היסטוריים מראשית ההתיישבות בשריד.
בתצוגה מוצגים פריטים שמצאו חברי הקיבוץ, בשטח הקיבוץ ובסביבתו. בנוסף לממצאים אלה, מוצגים בה לראשונה גם ממצאים מהחפירות הארכיאולוגיות שערכו אדוין ון דן-ברינק, רון בארי ודן קירזנר מהרשות, למרגלות תל שדוד. בחפירות נחשפו קברים מתקופת הברונזה המאוחרת, ביניהם קבורה בארון אנתרופואידי של פקיד כנעני רם מעלה שעבד בשירות השלטון המצרי בכנען.
המידע ההיסטורי שעלה מהממצאים הארכיאולוגיים בא לידי ביטוי בשירו של המשורר חבר הקיבוץ, נתן יונתן, "נתיבה עתיקה בשדה". בנוסף לממצאים שהוצגו בעבר, מוצגים כאן לראשונה כלי מנחה מחרס שנמצאו בקברים, ביניהם גם מהקבר האנתרופואידי המפורסם.
בין כלי המנחות נמצאו קערות, פכיות, ופך ארכובה שהונחו בתוך הקברים ובאנתרופואיד. התערוכה מלווה בתמונות מרהיבות של הארון והקברים בעת חשיפתם.
אוצרת: עדנה עמוס
מעצב: רני פרייס