בים וביבשה: מינהל ארכיאולוגיה

בים וביבשה: מינהל ארכיאולוגיה

מיזם חפירה משותף עם מוסדות אקדמיים בארה"ב פותח עונה שלישית, הארכיאולוגיה התת-ימית פורחת, והמעבדה הניידת של רשות העתיקות מעלה הילוך. חדשות מינהל ארכיאולוגיה

בקיסריה נחפרת במת המקדש שהקים הורדוס לאוגוסטוס ולרומא

בקיסריה מתנהלת בימים אלה עונת החפירות השלישית של המיזם המשותף (CCPEP) של אוניברסיטת ונדרבילט (נשוויל, טנסי, ארה"ב) ורשות העתיקות, בניהולם של ג'יי. לי. ריף, פ' ליברמן ופ' גנדלמן. בחפירה משתתפים כ-25 סטודנטים מאוניברסיטת ונדרבילט וממכונים אקדמיים נוספים מארה"ב, וכן חוקרים ממוסדות אקדמים בארה"ב ואירופה.

שטח החפירה מתמקד באזור הבמה המלאכותית של מתחם המקדש ההרודיאני לאוגוסטוס ולרומא, שטרם נחקר עד היום. בחפירה מתגלים שרידי בנייה צפופה וממצאים המיוחסים לשלבים מרכזיים בהיסטוריה של קיסריה: החל מהתקופה ההרודיאני, עד לתקופות העות'מאנית המאוחרת וימי המנדט הבריטי. מהשלב הקדום ביותר, נחשפו שרידים של קירות תמך של במת המקדש מימי הורדוס.

בימים אלה נחשפים שרידי מבנה רומי וכן שרידי מבנה מחסנים, המתוארך ככל הנראה בתקופה הביזנטית. קירות המבנה השתמרו לגובה של 1.5 מטרים ויותר.

בחפירה התגלו מבנים עם הקירות בגובה 1.5 מ' ויותר

בנוסף, נחשפו חלקים מרובע ששימש למגורים ו/או לתעשייה, המתוארך לתקופה האסלאמית הקדומה.

"האביב" הארכיאולוגי התת-ימי

בשנים האחרונות אנחנו עדים לגידול משמעותי של קבוצות שחייה בים הפתוח – תופעה שהלכה והתעצמה במהלך מגפת הקורונה בשל מגבלות התנועה. תופעה דומה התרחשה גם בקרב צוללי מיכלים (SCUBA), שעשו הסבה לצלילה חופשית ושחיות ים פתוח, מאחר ומועדוני הצלילה נסגרו לתקופה ארוכה.

פעילות הסברתית רחבה שערכנו בקרב הקבוצות השונות הובילה להתעניינות וליצירת קבוצות נאמני-ים, ומהר מאוד החל לזרום אלנו מידע רב.
השחיינים והשחייניות, שבמשך כל זמן השחייה מתבוננים וסורקים את קרקעית הים ולעיתים מבחינים בחפצים עתיקים, מדווחים על כך ליחידה הימית. בעקבות דיווחים אלה, מבצעת היחידה סקר בצלילה באותם המקומות, לרוב יחד עם המדווחים, ובמרבית המקרים, ממצא בודד הוביל לתגליות גדולות יותר.

אמפורות רומיות להובלת יין (נווה ים)
צילום: היחידה הימית, רשות העתיקות

הממצאים הארכיאולוגים המתגלים בקרקעית הים הם בד"כ נדירים מאוד בחפירות ביבשה, ולרוב נמצאים במצב השתמרות מצוין בשל תנאי הסביבה וכיסוי החול ששמר עליהם – אולם, מרגע חשיפתם הם נתונים בהרס מואץ. 
האביב, המתאפיין לרוב בים שקט, מאפשר פעילות ימית רבה, וכתוצאה מכך גם נחשפות תגליות רבות. בחודשים האחרונים ביצעה היחידה הימית סקרי הצלה רבים, שבמהלכם נתגלו כמה ממצאים מעניינים:

בסקרים שנערכו בחוף הכרמל נמצאו, כנראה, שני מכלולים ארכיאולוגים שונים של ספינות רומיות טרופות.
ברצועת חוף נווה ים ודרומה, עד לחוף הבונים, נמצאו מכלול ספינה רומית, הכולל עוגן ברזל גדול, צינורות עופרת של משאבת שפוליים, קנקנים ששימשו להובלת יין בים, ועוד. באותו אזור נמצאו בשנות ה- 80 מעין בקבוקי חרס המכונים "אש יוונית",  המתוארכים למאות 11- 13 לסה"נ, רבים מהם הגיעו לידי סוחרי עתיקות ומיקומם המדויק לא היה ידוע.  בסקר שערכנו, התגלה אזור הספינה הטרופה, ובו נמצאו כלים נוספים.

אנך למדידת עומק ממטען ספינה רומית (נווה ים)
צילום: היחידה הימית, רשות העתיקות

בחוף מכמורת נמצא מכלול ספינה ביזנטית שהובילה אבני כורכר מסותתות. מתחת למעטה החול ולאבני הבנייה, נחשפו חלקים מגוף העץ של הספינה.

לפני שבועות אחדים יצאה לשחות בחוף באזור המרכז קבוצה של חיילים משוחררים. מיד עם כניסתם למים, הבחינו בשרידים של ספינת עץ ודיווחו ליחידה. כרגע מגבשת היחידה תוכנית לחפירת הצלה בספינה. ברשות מתכננים להמשיך לבצע את החפירה עם המתנדבים.

המעבדה המדעית הניידת מעלה הילוך

לאחר שנתיים של הרצה, אנו שמחים לבשר כי המעבדה המדעית הניידת ברשות העתיקות עברה את שלב ה-Proof of Concept, והיא נפתחת לשיתופי פעולה מחקריים בתחומי הארכיאולוגיה והשימור המדעי. מעבדה זו מצוידת במכשור נייד מתקדם הכולל מיקרוסקופ מקוטב, מיקרוסקופ דיגיטלי, מצלמה מולטי-ספקטרלית, ספקטרומטר קרינת רנטגן (XRF), ספקטרופוטומטר אינפרא אדום (FTIR), ספקטרומטר אור מוחזר ב-VIS-NIR  (FORS), וספקטרומטר ראמאן.

צפו: המעבדת הניידת של רשות העתיקות

למעבדה מקור חשמל עצמאי, מים זורמים ותנאי מעבדה לבדיקות אנליטיות. טכניקות לא פולשניות מאפשרות בדיקה מוקדמת של חומרים על בסיס מבנה וכימיה, עם תשובות במקום.

כמה מהפרויקטים האחרונים שהמעבדה הניידת היתה מעורבת בהם הם מחקר על טכניקות אפיון לא פולשניות של פיגמנטים בפרסקאות, הערכת טמפרטורות חימום במתקני בישול ובתנורים, הערכת מצב השימור של עצמות ושיניים, אפיון רמת ההידראוליות בטייחים וחומרי מליטה, ואפיון מתכות.

המעבדה בפעולה

המעבדה מנוהלת ע"י ד"ר יותם אשר, וצוות המעבדה מונה את אילנה פיטרמן, יונה מאור, מידד שור, עליזה ון זיידן, חן אלימלך, יפעת שיזף, ונמרוד וילר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

sixteen + 9 =