כשארכיאולוגים, תלמידים וקהילה נפגשים עם מורשת יהודית קדומה בגולן

כשארכיאולוגים, תלמידים וקהילה נפגשים עם מורשת יהודית קדומה בגולן

קירות עתיקים, חרסים, זכוכיות, מטבעות – כל אלה נחשפו בחודש מרץ בידי תלמידים, בחפירה ארכיאולוגית באתר היפהפה עין קשתות שבגולן. חפירה זו, בניהולו של רועי עסיס, העניקה לתלמידים ולמורים רגעים של חיבור אמיתי לארץ. החפירה באתר, מתנהלת במסגרת מיזם 'בתי הכנסת בגולן', שמציין את שנתו השישית. את המיזם מובילים מחוז גליל מזרחי וגולן והמרכז החינוכי של רשות העתיקות, בשיתוף פעולה עם מועצה אזורית גולן, ובסיוע פרויקט 'ציוני דרך' במשרד ירושלים ומורשת.

עין קשתות אבי ברכה. צילום: עינת ערמון עמבר
עין קשתות. קבוצת תלמידים נרגשים מתגלית ראשונה בשטח של מטבע. צילום: עינת עמבר ערמון

הפרויקט מבקש לחבר את הציבור אל מורשת העבר היהודי בגולן דרך בתי הכנסת העתיקים. זאת, באמצעות שיתוף הקהילה – בתי ספר ובוגרים כאחד, בפעילות נרחבת של מחקר, חפירה ושימור.

כחלק מהמיזם, לומדים תלמידי הגולן ארכיאולוגיה בבתי הספר, ולאחר מכן, הם מתנסים בחפירה פעילה. השנה ייצאו התלמידים לחפירות בעין קשתות ובמג'דוליה, הנמצאים בסמוך לנטור, ובאתר חספין, הנמצא בתוך בי"ס גולן.

בנוסף, במהלך יום פעילות חוויתי בעין קשתות, השתתפו התלמידים בסדנאות ארכיאולוגיות, סיירו באתר, ונחשפו לסיפורו המופלא של הכפר היהודי, שנחרב ברעידת אדמה במאה ה-8 לספירה, וכיום – הפך לאתר תיירות מבוקש. זאת, הודות לבית הכנסת העתיק המתנשא בצורה מרהיבה בנוף הגולני.

חלק מעניין ויוצא דופן בתוכנית 'בתי הכנסת בגולן' השנה, כלל מפגש מרתק של תלמידי הגולן הסקרנים עם שמוליק פריירייך, המשמר בימים אלו את בית הכנסת בעין קשתות. במהלך המפגש, דנו התלמידים בשאלות של שימור ופיתוח, והם גם הבינו כמה עבודה נדרשת על מנת לשמור את האתרים לאחר החפירה..

במקביל לחפירה בעין קשתות, התקיימו במרחב צפון חפירות רבות אחרות, ובהן באושה, חר' אסעד, נין, ברכת עוז, רמת ישי, אניעם, עכו ועוד.

רועי עסיס. צילום: עינת עמבר ערמון